LEED Sertifikası dünyada en geçerli olan yeşil bina sertifikasıdır. Bu yeşil bina sertifikası USGBC yani Amerika Birleşik Devletleri Yeşil Bina Konseyi tarafından verilir. USGBC'nin merkezi Washington'dadır. Ancak tüm eyaletlerde ofisleri vardır ve dünyada İtalya, Almanya, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerde de ofisleri vardır. USGBC dünyanın en önemli bina normlarını ve tasarım yönetmeliklerini yazan sürdürülebilirlik bağlamında çalışan, kamu yararına kurulmuş sivil toplum kuruluşudur. LEED ISO standartlarında Tip 3 yani bir sertifikadır. Bu anlamıyla dünyadaki en geçerli bina sertifikasıdır.
LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilmiş bir Çevre Dostu Bina sertifikasıdır. 1998′den beri verilmekte olan LEED sertifikası bugün tüm dünyada en çok bilinen yeşil bina sertifikasıdır ve ülkemizde de uygulanmaktadır.
LEED sertifikası binaların sağlıklı, çevreci ve ekonomik olmasını sağlamaya yönelik olarak tasarlanmasını sağlar. Bu sayede binalar daha enerji ve su verimli, çevreye daha az zarar veren ve daha sağlıklı yaşanabilir mekanlar olurlar.
Ayrıca LEED sertifikası, binanın uluslararası platformlarda tanınmasını, değerinin artmasını ve binayı yapan şirket ve kurumların prestij kazanmasını sağlar.
Yeşil Bina Nedir? LEED Sertifikası Nedir?
“Yeşil Bina”, binaların kendi çevresi ve içinde olduğu doğaya uyumlu olarak entegre tasarım anlayışı ile projelendirilmesi ve inşaa edilmesidir. Yeşil binalar belirli standartlara uyarak tasarlandığı ve yapıldığı için yaşayanlara ve çevreye standart binaların verdiği zarardan daha az zarar verirler, daha düşük enerji ve su harcarlar ve kullanıcıları için daha sağlıklıdırlar. Enerji ve su tüketimini düşürmek, bina iç hava kalitesi, çevreci malzeme seçimi, binanın içinde olduğu araziye etkisi, yeşil binalarda dikkat edilen anahtar konulardır. Yeşil binalar bu özellikleriyle daha sürdürülebilir bir çevre ve şehir oluştururlar. Yeşil Binalar daha az enerji, su ve işletme giderine sahip olduklarından bina sahipleri için çok daha ekonomiktir. Yeşil Binalar, yüksek standartlı iç çevre kaliteleri ile bina kullanıcılarına sağlıklı ortamlar oluşturarak daha sağlıklı ve verimli olmalarını sağlarlar. LEED, dünyada bilinen en kapsamlı yeşil bina rehberlerini sunmaktadır.
LEED Sertifikası, Leadership in Energy and Environmental Design, Enerji ve Çevreye Duyarlı Tasarımda Liderlik kelimelerinin baş harflerinden oluşan, USGBC yani Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilmiş Çevre Dostu, Enerji Verimli ve Sağlıklı Bina sertifikasıdır. LEED Sertifikası, enerji verimli, yüksek performanslı, çevre dostu ve sürdürülebilir yeşil binaların tasarımı, inşası ve işletmesi için dünya çapında kullanılan rehberleri olan bir sistemdir. ECOBUILD 2009 yılından bu güne ülkemizde ve yurt dışında LEED sertifikalı yeşil binalar konusunda hizmet sağlamaktadır ve USGBC’den Yeşil Bina Lideri Ödülü almıştır.
LEED Sertifikası, teknolojideki ilerlemeye paralel olarak yenilenen versiyonları ile küresel yeşil bina sektöründe 200.000’den fazla kayıtlı ve onaylı proje ile en çok tercih edilen sertifikasyon sistemidir. LEED Sertifikası 2014 yılında 4. versiyonunu kullanıma sunmuştur.
LEED Sertifikası, binaların ülkesel kural ve yönetmeliklerin gerekliliklerinden daha öteye gidilerek enerji verimliliğinde, çevreye ve insan sağlığına duyarlılıkta tasarlanmasını sağlar. Yatırımcılar için LEED Sertifikası almaya karar vermek, iyi bir LEED Danışmanı ile çalışmayı, uluslararası en son çıkan yapı normlarını kullanmayı, standartların üzerine çıkmayı, tüm proje ekipleri ile birlikte araştırma yapmayı, projenin her detayını önemsemeyi, iyi bir devreye alma ve kontrol sürecini gerektirmektedir. Bu sayede LEED Sertifikalı binalar daha enerji verimli, suyu daha tasarruflu kullanan, çevreye daha az zarar veren ve daha sağlıklı yaşanabilir mekanlar olurlar.
Sonuç olarak LEED Sertifikası, sağladığı ekonomi yanında, binanın uluslararası platformlarda tanınmasını, değerinin artmasını ve binayı yapan şirket ve kurumların prestij kazanmasını sağlar.
Yeşil Bina Sertifikası LEED’in Getirileri Nelerdir?
LEED sertifikası kullanılması gereken rehberleri ile binaların sağlıklı, çevreci ve ekonomik olmasını sağlamaya yönelik olarak tasarlanmasını öngörür. Bu sayede binalar daha enerji ve su verimli, çevreye daha az zarar veren ve daha sağlıklı yaşanabilir mekanlar olurlar. Ayrıca LEED sertifikası, binanın uluslararası platformlarda tanınmasını, değerinin artmasını ve binayı yapan şirket ve kurumların prestij kazanmasını sağlar. LEED Sertifikalı binaların önde gelen kazanımları aşağıda özetlenmiştir:
Daha az enerji tüketirler, fosil yakıtları daha az kullanırlar ve daha fazla yenilenebilir enerji tüketirler, çatı, duvar, pencere yalıtımını en üst düzeye çıkartır, ısıtma, soğutma ve aydınlatma giderlerinde tasarruf sağlarlar.
Daha az su tüketen, gri su kullanan, yağmur suyu hasatı ve su arıtımına önem veren, sulamaya daha az su harcayan ve düşük tüketimli tesisata sahip olan bir yapıdadırlar.
Yüksek iç çevre kalitesine sahiplerdir ve insan sağlığına duyarlı olarak tasarlanırlar. Hava kaliteleri, aydınlatmaları, bina akustiği üst düzeydedir. İnsan sağlığına zararlı yapı kimyasalları kullanılmaz.
Araziyi en uygun şekilde değerlendiren, ısı adası etkisi oluşturmayan, ekolojiyi koruyan bir tasarımdadırlar.
Dönüşebilen ve geri kazanılabilen malzemeleri kullanan, katı atık yönetimini teşvik eden çevreci malzemelerden yapılırlar.
Düşük işletme giderleri vardır. İşletme aşamasında daha verimli olarak işletildiklerinden LEED sertifikalı binalar %15 daha az işletme giderine sahiptir.
LEED sertifikalı binalar süratle tanınır ve markalaşırlar.
Neden LEED Sertifikalı Yeşil Binalar?
“Yeşil Bina”, binaların kendi çevresi ve içinde olduğu doğaya uyumlu olarak entegre tasarım anlayışı ile projelendirilmesi ve inşaa edilmesidir. Yeşil binalar belirli standartlara uyarak tasarlandığı ve yapıldığı için, yaşayanlara ve çevreye standart binaların verdiği zarardan daha az zarar verirler. Daha düşük enerji ve su harcarlar ve kullanıcıları için daha sağlıklıdırlar. Enerji ve su tüketimini düşürmek, bina iç hava kalitesi, çevreci malzeme seçimi, binanın içinde olduğu araziye etkisi, yeşil binalarda dikkat edilen anahtar konulardır.
Yeşil binalar bu özellikleriyle daha sürdürülebilir bir çevre ve nihayetinde şehir oluştururlar. Yeşil Binalar daha az enerji, su ve işletme giderine sahip olduklarından bina sahipleri için çok daha ekonomiktir. Yeşil Binalar, yüksek standartlı iç çevre kaliteleri ile bina kullanıcılarına sağlıklı ortamlar oluşturarak daha sağlıklı ve verimli olmalarını sağlarlar.
LEED, dünyada bilinen en kapsamlı yeşil bina derecelendirme sistemidir. LEED Yeşil Bina Sertifikası bina yapılarının yeşil performansını ölçmek ve karşılaştırmak için küresel bir araç olarak tasarlanmıştır. LEED tüm dünyada en fazla kabul gören ve aranan yeşil bina sertifikasıdır.
LEED, ESG Performansı İçin İşletmelere Neler Sağlıyor?
LEED sertifikası, kullanılması gereken rehberleri ile binaların sağlıklı, çevreci ve ekonomik olmasını sağlamaya yönelik olarak tasarlanmasını öngörür. Bu sayede binalar, daha enerji ve su verimli, çevreye daha az zarar veren ve daha sağlıklı yaşanabilir mekanlar olurlar. Ayrıca LEED sertifikası, binanın uluslararası platformlarda tanınmasını, değerinin artmasını ve binayı yapan şirket ve kurumların prestij kazanmasını sağlar. LEED Sertifikalı binaların önde gelen kazanımları aşağıda özetlenmiştir:
Daha az enerji tüketirler, fosil yakıtları daha az kullanırlar ve daha fazla yenilenebilir enerji tüketirler, çatı, duvar, pencere yalıtımını en üst düzeye çıkartır, ısıtma, soğutma ve aydınlatma giderlerinde tasarruf sağlarlar. LEED Sertifikalı binalar diğer standart binalara göre %50 daha az enerji tüketirler.
Daha az su tüketen, gri su kullanan, yağmur suyu hasatı ve su arıtımına önem veren, sulamaya daha az su harcayan ve düşük tüketimli tesisata sahip olan bir yapıdadırlar. LEED Sertifikalı binalar diğer standart binalara göre %50 daha az su tüketirler.
Yüksek iç çevre kalitesine sahiplerdir ve insan sağlığına duyarlı olarak tasarlanırlar. Hava kaliteleri, aydınlatmaları, bina akustiği üst düzeydedir. İnsan sağlığına zararlı yapı kimyasalları kullanılmaz.
LEED Sertifikalı binalar, uluslararası organizasyonlara, borsaya açık şirketlere ev sahipliği yapacak olan tesislerde tercih sebebidir.
LEED özel uygulamalarıyla Covid-19 ve benzeri salgınlara karşı binada sağlık tedbirlerinin en üst düzeyde alındığını belgeler.
Düşük işletme giderleri sağlar. İşletme aşamasında daha verimli olarak işletildiklerinden, LEED sertifikalı binalar %15 daha az işletme giderine sahiptir.
LEED sertifikalı binalar süratle tanınır ve markalaşırlar. Özellikle dünya çapında borsaya açık ve çevreye önem veren işletmeler LEED sertifikalı binaları tercih etmektedirler.
LEED Sertifikalı binalarda daha düşük karbon ayak izi vardır. LEED Sertifikalı binalar %34 daha düşük sera gazı emisyonu yaparlar. Bir çok uluslararası kuruluş, kurumsal karbon ayak izlerini azaltmak için LEED Sertifikalı binaları tercih ederler ve kurumsal GRI raporlarında bu konuyu değerlendirirler.
LEED Sertifikası binanın değerini arttırmaktadır. Özellikle borsaya açık olan işletmelerde bu değer artışı %5 olarak gözlemlenmektedir.
LEED sertifikası uluslararası bina işletmeciliği zincirleri için kiralanacak binalarda zorunluluk haline gelmiştir. Bu nedenle yeni inşa edilen veya yenilenen binaların LEED sertifikası almış olması önemli bir kurumsal yatırımdır.
Çevre bilinci özellikle genç nesillerde tercih haline gelmiştir. Genç müşteri kitlesine hitap eden binalar LEED sertifikası almalıdır.
Binalara verilen yeşil bina sertifikası olan LEED, binayı kullanan insanların yaşam kalitesini yükseltmek için bina projesini, inşaatını ve işletme anlayışını yeşil bina normlarında değiştirmektedir. LEED Sertifikası, bina düzeyinde sağlık, çevre ve ekonomik koşulların performansını planlamak, tasarlamak, ölçmek ve yönetmek için kapsamlı bir çerçeve sunmaktadır.
LEED Sertifikası alan tesisler, çevrenin korunmasına katkıda bulunurken, aynı zamanda tanıtım ve pazarlamalarında bir ayrıcalık yaratabilmektedirler. Binalar hizmet kalitelerinden ödün vermeden, işletmelerine ve ülkemiz ekonomisine tasarruf yolu ile katkıda bulunmaktadırlar. LEED sertifikalı binalar çevrenin korunmasında üstlenecekleri roller ile yörelerinde örnek tesisler olmaktadırlar.
Sonuç olarak LEED Sertifikası, sağladığı ekonomi ve sağlık kriterleri yanında, binanın uluslararası platformlarda tanınmasını, değerinin artmasını ve binayı yapan şirket ve kurumların prestij kazanmasını sağlar.
LEED Yeni Bina Sertifikasyonu
LEED® for New Construction-Yeni Bina Sertifikasyonu ofis, iş merkezi, çok katlı konutlar, spor ve kongre merkezi vb binalar için uygundur. Projelerde tasarım aşamasında, proje paydaşlarıyla yapılan çeşitli atölye çalışmaları ile tasarım sürecine ait LEED® önkoşulları ve krediler incelenir. ECOBUILD, LEED Sertifikası alımı sürecinde size danışmanlık hizmeti sağlamaktadır. İlk değerlendirme toplantısında tespit edilen hedef doğrultusunda gerekliliklerin sağlanması için proje tasarım ekibi ile koordineli çalışılır. Bu aşamada hedef, daha yüksek seviyede bir LEED® sertifikası alabilmek için tüm olanakların araştırılması, süreci olumsuz etkilemeden projelerin mimari, elektrik, mekanik, altyapı, peyzaj konularının LEED® sertifikası doğrultusunda geliştirilmesidir. İşverenler, tasarımdan sorumlu tüm taraflar, sahadaki uygulayıcılar ve diğer disiplinlerdeki danışmanlar ile birlikte projeler, saha ve bina LEED® kriterleri kapsamında değerlendirilmektedir. Bu sürecin ardından üzerlerinde karara varılmış olan ilgili krediler GBCI incelemesine sunulur. Projenin yapım sürecinde de, LEED® AP uzman tasarım sürecinde olduğu gibi süreci kontrol eden ve yönlendiren çalışmalar yapar. Ayrıca inşaat ile ilgili gerekli tüm belgeleri, dökümanları ve projeleri GBCI incelemesine sunar. USGBC tarafından incelemenin tamamlanması ile LEED® sertifikası alınır.
LEED Mevcut Bina Sertifikasyonu
Mevcut binaların LEED® sertifikası alması mümkündür. Ekonomik ömrünü tamamlamamış ancak enerji verimliliği, sağlık ve düşük çevresel etki hedefleyen mevcut binalar LEED® for Existing Buildings sertifikası almaktadırlar. ECOBUILD olarak büyük yatırımlar gerekmeden bunu yapabilmeniz için danışmanlık hizmeti sunuyoruz. LEED Mevcut Bina Sertifikasyon Süreci:
LEED Bina Kontrol Süreci
LEED Fizibilite Çalışması
Entegre Tasarım
İnşaat
Doğrulama-Kontrol
Sertifikasyon
LEED for CITIES Yeşil Şehir Sertifikası
LEED Yeşil Şehir Sertifikası şehirlerin yeşil performansını ölçmek ve karşılaştırmak için küresel bir araç olarak tasarlanmıştır.
Şehirlere verilen tek yeşil şehircilik sertifikası olan “LEED for Cities”, şehirdeki insanların yaşam kalitesini yükseltmek için şehir planlanma ve yönetim anlayışını yeşil şehircilik normlarında değiştirmektedir. LEED Yeşil Şehir Sertifikası, şehir genelinde veya ilçe/mahalle düzeyinde sosyal, ekonomik ve çevresel koşulların performansını planlamak, tasarlamak, ölçmek ve yönetmek için bir çerçeve sunmaktadır.
LEED Yeşil Şehir Sertifikası, şehirlerin doğal sistemler, enerji, su, atık, ulaşım ve yaşam kalitesine katkıda bulunan diğer birçok faktör için sorumlu, sürdürülebilir ve yeşil planlar geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu anlamıyla yeşil şehircilik için rehber ve aynı zamanda bir ölçüm aracıdır.
Dünyadaki bir çok önde gelen büyük şehir İklim Değişikliğine Adaptasyon Planı yapmak durumundadır. LEED Yeşil Şehircilik Çerçevesi iklim değişikliğine adaptasyon planları için de en kapsayıcı programa sahiptir.
LEED Yeşil Şehir Sertifikası normlarına uygun şehirler, insanların yaşamayı sevdikleri, sağlıklı ve sürdürülebilir yerler olarak tanımlanmaktadır. Bugün dünya yaşanabilir kentler sıralamasına baktığımızda ilk 5 şehrin yeşil şehircilik normlarını sağladıkları, sürdürülebilir bir planlama anlayışına sahip oldukları ve iklim değişikliğine adaptasyon önlemlerini aldıkları görülmektedir.
LEED Yeşil Şehir Sertifikalı şehirler sürdürülebilirliği ve hatta daha fazlasını içerirler:
Yüksek yaşam kalitesi
Yüksek sağlık standartları
Gelişmiş ekonomi ve refah
Toplumsal eşitlik
Gelişmiş ve kaliteli ulaşım olanakları,
Güvenlik ve yüksek erişim
Kaliteli ve yüksek standartta eğitim
İklim değişikliğine dayanıklı altyapı sistemleri
Yeşil, akıllı ve verimli enerji sistemleri bunlardan bazılarıdır.
LEED Sertifikası için Danışmanınızı Belirleyin
LEED Sertifikası çok boyutludur. Enerji verimliliği ve insan sağlığını ilgilendiren modellemeler ve yeşil bina proje uygulamaları gerektirmektedir.
LEED uzmanları, teknik konularda tasarım aşamasından inşaat sonuna kadar danışmanlık hizmeti verirler. LEED danışmanlarınız, bina ile ilgili enerji modeli, gün ışığı modeli, termal konfor modeli, akustik modeli, yağmur suyu akışı modeli ve ile ilgili diğer tüm modellemeleri yaparlar.
LEED danışmanı, yeşil bina tasarım sürecinden sorumludur. Tasarımın tüm elemanları ile birlikte entegre tasarım anlayışında LEED Sertifika sistemine uymasını sağlamak danışmanın sorumluluğundadır. LEED rehberleri ışığında sertifika hedefinde bir bina yapmak eksiksiz bir yeşil bina tasarımı anlamına gelmektedir.
ECOBUILD LEED AP BD+C ve LEED AP ND akreditedir. ECOBUILD, ülkemizde ve dünyada yeşil bina projelerinde önemli başarılar elde etmiştir.
ECOBUILD, LEED Sertifikasını sağlayan kuruluş olan USGBC tarafından 2020 yılında dünya birincisi seçilmiştir. 2018 yılında ise GREENBUILD EXPO Europe’da ödüllendirilmiş, sadece 3 firmaya verilen “Dünya Yeşil Bina Lideri ödülü” nü almaya hak kazanmıştır.
LEED danışmanı mutlaka LEED Akredite Profesyonel kimliğe sahip uzman olmalıdır. Ayrıca LEED danışmanı firmanın USGBC Üye Firma statüsünde olması gereklidir.
LEED danışmanınız bina teknolojileri ve inşaat konusunda tecrübeli olmalıdır. Çünkü LEED sertifikası süreci iyi bir inşaat deneyimi gerektirmektedir. LEED danışmanlarınız dünyadaki bina teknolojisini takip etmek, güncel ve verimli sistemleri önermek, mimariden peyzaja kadar tüm projelerde en ilerici yaklaşımları bilmek, proje ekiplerine önermek ve tekniğine uygun olarak uygulatmak ve inşa ettirmek durumundadır.
ECOBUILD, LEED Sertifikası ve yeşil bina tasarımı konusunda ülkemizdeki en tecrübeli olan lider firmadır.
Yeşil bina konusunda uzmanlığı olan ve inşaat konusunda tecrübeli LEED danışmanlarınız, projelerde zamanda ve giderlerde yüksek verimlilik, ekonomi, ve proje ekibine güven sağlarlar. LEED sertifikası konusunda uzmanlaşmış olan LEED AP’ler yeşil bina ile ilgili tüm konu başlıklarında uluslararası standartları tam anlamıyla bilmek, tüm dünyada bilinen yeşil bina uygulamalarına hakim olmak, yaklaşık değerler ile fizibilitelerini hesaplayabilmek gibi zorluklarla yetişirler. Yeşil bina yapmak ve LEED Sertifikası almanın ilk adımı doğru bir danışman ile çalışmaya başlamaktır.
2020 yılında dünya birincisi seçilmiş ECOBUILD, sizin için projenizde doğru seçimdir.
Sürdürülebilirlik Binalar İçin Neden Önemli?
Binalar önemli oranda su ve enerji harcaması yaparlar, yüksek işletme giderleri vardır. Binaların çevresel etkisi yüksektir ve çevreye duyarlı yapılaşmaları gereklidir.
LEED Sertifikalı Binalar;
Daha az enerji tüketirler, aynı zamanda yenilenebilir enerjiye yönelirler ve enerji giderleri azalır.
Su giderleri %50 oranında daha az olur ve tasarruf sağlarlar.
İç hava kaliteleri yüksek olur ve müşteri memnuniyeti sağlarlar. Kanserojen yapı malzemelerini içermezler. Sağlıklı iç hacimler sunarlar.
Covid-19 ve benzeri pandemilere daha dayanıklı ve sağlıklıdırlar.
Fosil yakıtları daha az kullanırlar bu nedenle karbon ayak izleri %34 daha düşüktür.
Binalarının tüm tüketimleri kontrol altındadır. İşletmesinde kaçaklar ve gereksiz sarfiyatlar olmaz.
Yaşam ömürleri süresince tasarruflarını sürdürürler ve hatta daha da tasarruflu hale gelirler.
Çevreye daha duyarlı olarak inşa edilirler. Doğaya düşük çevresel etki yaparlar ve korurlar.
Binalar süratle enerji ve su giderlerini azaltmak, çevreci olarak inşa edilmek veya yenilenmek durumundadır. Mevcut klasik yaklaşımlar geride kalmıştır. Yeşil bina inşaat politikaları ile yola devam eden bina işletmeleri, dünyada rekabet güçlerini gün geçtikçe arttırmaktadır.
LEED Sertifikalı Binalar Dünyada Tanınmakta ve Markalaşmaktadır
Tasarımda sürdürülebilirlik, inşaatta kullanılan malzemelerin çevre bilinci ile sınırlı değildir, ayrıca yapının kurulduğu alanı içerir. Kullanıcılar, artan yenilikçi bina deneyimleri aradığında, yenilikçi deneyimleri yaratmak için mevcut mekanları yeniden yaratan çarpıcı bina yaklaşımlarından birisi sürdürülebilir bina tasarımıdır.
Binaların çevresel etkilerinin azaltılması, özellikle hem etik hem lüks konularda tercihlerini yapan ve internette bu konuları tıklayan bir kişi tercihi için gereklidir. Ekonomik bilinçli tüketicilerin artan sayısı için LEED sertifikası önemli bir tercih konusudur. Profilleri sürdürülebilir özellikleri tasarımlarına entegre eden dünyanın en büyük bina zincirleri marka değerlerini arttırmışlardır.
LEED sertifikası, bina geliştiricileri, mimarlar, bina markaları ve tüketiciler arasında büyüyen bir trenddir. ABD Yeşil Bina Konseyi USGBC tarafından geliştirilen LEED Yeşil Bina Derecelendirme Sistemi, tüm binaların çevre dostu olup olmadığını belirlerken, çevre ve insan sağlığı konularını dikkate alır. Binaların marka değeri binayı işleten bina zincirinin marka değeri ile özdeşleşir. Dolayısıyla LEED sadece bina için değil işletme için de önemli bir marka değeridir.
Ekonomik Fayda Sağlar
LEED ile tasarruf ve rekabet avantajı elde edebilirsiniz. Kurumsal liderlerin %61'i, sürdürülebilirliğin pazar farklılaşmasına ve iyileştirilmiş finansal performansa yol açtığına inanıyor.
Kiracıları Çeker
LEED sertifikalı binalar en yüksek kiraları alırken, kiralama oranları tipik olarak ortalama ile ortalamanın %20 üzerindedir. Yeşil binalar için boşluk oranları, yeşil olmayan mülklerden %4 daha düşüktür.
Performansı Yönetir
LEED, dünyanın önde gelen yeşil bina proje ve performans yönetim sistemidir. Yeşil bina tasarımı, inşaatı, operasyonları ve performansı için kapsamlı bir çerçeve sunar.
LEED Sertifikası ve Bina Enerji Verimliliği
LEED Sertifikası’nın en önemli kazanımlarından birisi enerji verimliliğidir. LEED ülkemizdeki enerji verimliliği yaklaşımından farklı olarak proje aşamasında 2 defa enerji modeli yapılmasını zorunlu kılmaktadır.
Bina, tasarım aşamasının başında ve sonunda 2 defa enerji modeli yapılarak enerji verimli bir tasarıma getirilir. Modellemeler sayesinde binanın m2 başına ne kadar enerji tüketeceği proje aşamasında ortaya koyulur.
Bu çalışma binanın inşaatı sırasında ortaya çıkacak olan geri dönülmez enerji problematiğinin önüne geçer. İnşa edeceğimiz binanın işletme giderlerinin büyük bir kısmını oluşturan enerji tüketimini binanın tüm ekonomik ömrü boyunca düşürmeyi sağlar. Binanın sera gazı emisyonlarıda %34 düşer.
Önemli olarak hatırlatılması gereken konu, enerji verimliliğinin sadece cihaz seçimi ve izolasyon olmadığıdır. Enerji modeli ile binadaki yüzlerce farklı parametre incelenmektedir.
Dünyadaki LEED Sertifikalı binaların ASHRAE 90.1 2010’a göre binalarda ortalama %40 enerji verimliliği sağladığı görülmüştür. ECOBUILD bina enerji verimliliği yaklaşımı ile danışmanlık yaparak sertifikalandırdığı projelerde bu rakamın üzerine çıkmayı başarmaktadır.
Ülkemizde kullanılan TS825’e oranla ECOBUILD’in danışmanlığında gerçekleşen projelerde %55 daha yüksek enerji verimliliği sağlanmaktadır. Başka bir deyişle Türkiye şartlarında %50 daha az enerji tüketen binalar LEED Sertifikası ile mümkündür.
Sürdürülebilir Binalar için Bizimle Çalışın
ECOBUILD® sektöründeki en büyük yeşil malzeme, bina ve yerleşim yeri proje referanslarına sahip olan firmadır. Türkiye ve yurt dışında LEED® AP BD+C, LEED® AP ND, WELL AP, Envision SP Akredite Profesyonel kimliklerine sahip olarak, ulusal-uluslararası proje tecrübesiyle, yeşil bina tasarım, inşaat, sertifikalandırma ve yeşil malzeme üretim süreçlerinde danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
ECOBUILD, ISI üyesi ve Envision Yeşil Altyapı Projeleri Denetleyicisi yetkisine sahiptir. Yeşil Şehircilik, İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planları ve Sera Gazı Emisyonları Raporlamasında uzmandır. Köprü, otoyol, baraj ve benzeri altyapı projelerinin Envision yeşil altyapı sertifikası alması konusunda denetim ve danışmanlık yetkisine sahip tek Türkiye firmasıdır. WELL AP Akredite Uzman kimlikli olarak sağlıklı binalar konusunda eğitimler ve danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır.
ECOBUILD, Doğayı ve insan sağlığını koruyan, imalatı ekonomik ve çevreci olan malzeme, bina ve kentsel gelişme alanları projeleri için müşteri memnuniyeti odaklı hizmet sunmaktadır.
Misyonumuz; İnsana ve doğaya saygılı yeşil binalar ve yerleşkeler yaratarak dünyamızın daha yaşanabilir olmasını sağlamak ve bu şekilde topluma katkı sağlamaktır.
Vizyonumuz; Şehirciliğin ve bina sektörünün sürdürülebilir olarak gelişmesi ve binaların çevre kriterlere göre tasarlanıp, yapılmasını sağlamaya liderlik yapmaktır. Enerji verimliliği, çevreye duyarlı malzemelerin üretilmesi, yeşil şehirlerin ve kentsel dönüşümlerin oluşturulması vizyonumuzdur.
Diğer Leed sertifikası türleri için aşağıdaki bağlantıya ulaşınız: