top of page

Siemens Yeşil Şehircilik Araştırmaları Merkezi Londra'da Kristal Bina'da

Güncelleme tarihi: 23 Tem 2020


Siemens'in Sürdürülebilir Bir Şehirler Girişimi olan Kristal, Londra'da 2012'den bugüne faaliyet gösteriyor. Royal Docks bölgesinde yer alan yapı, sürdürülebilir şehirlerin büyümesini teşvik etmeyi amaçlayan çok disiplinli şehir uzmanlarından oluşan bir ekip olan Siemens'in global Yetkinlik Şehirleri Merkezi'ni oluşturuyor. Geleceğin yeşil şehir teknolojileri burada oluşturuluyor.

Wilkinson Eyre tarafından tasarlanan benzersiz şekilli cam kaplı yapı, 6.300 metrekare alana sahiptir. Binada konferans merkezi, kentsel diyalog platformu, teknoloji ve tasarımda yenilik merkezi fonksiyonları bulunmaktadır. Kristalin İçinde, 2.000 metrekareyi kapsayan şehirlerin geleceği hakkında dünyanın en büyük sergiside bulunmaktadır. Binada elektrikli arabalar için şarj istasyonları bulunuyor ve Source London şarj ağının bir parçası olarak bina yeşil enerji kullanıyor.

İnteraktif sergi, geleceğin kentsel altyapısı üzerinden ziyaretçileri yönlendirerek sürdürülebilir mobilite, bina teknolojileri, enerji ve su kaynakları ve sağlık hizmetleri konularına odaklanıyor. Aynı zamanda 270 koltuklu oditoryum, ofis alanı, elektrikli araç şarj noktaları ve kafe içeren bir konferans merkezine ev sahipliği yapıyor. Crystal, BREEAM ve LEED sertifikasyonunda en yüksek puanları elde etmek için tasarlanmıştır ve işte dikkate değer sürdürülebilir özelliklerinden bazıları.

Crystal, bir veya daha fazla yerden kontrol sağlayan bir bina yönetim sistemine sahiptir. Toplam entegrasyon, binanın tek bir kişi tarafından veya dünyanın herhangi bir yerinden uzaktan yönetilebileceği anlamına gelir. Bina, enerji tüketimi kritik olduğunda, konfor için veya Ulusal Şebekenin gereksinimlerini karşılaması için en küçük aydınlatmadan kontrol edilebilir.

Özellikler arasında akıllı analitik (CCTV), gelişmiş yangın sensörleri, doluluk algılama ve konfor sensörleri bulunur. Yoğun olmayan zamanlarda, binadaki akıllı düğüm teknolojisi bir pillerdeki elektriği depolar ve yoğun zamanlarda kullanır. Toplam oda kontrolü, maksimum konfor (ısı, ışık, havalandırma) artı minimum enerji tüketimi için alanın ayarlanmasını sağlar.

Mümkün olan her yerde doğal gün ışığı kullanılır ve özellikler arasında, günün saatine ve kullanım tespitine bağlı olarak, her lambanın ve LED'in parlaklığını otomatik olarak ayarlayan sabit ışık kontrolü bulunur. Alanların çoğu için, gün boyunca yapay ışık gerekli değildir ve olduğu zaman, gereksiz aydınlatma yoktur. Cam, maksimum gün ışığı ve minimum istenmeyen güneş kazanımı için stratejik olarak yerleştirilmiştir.

Bina düşük enerji, akıllı karma mod havalandırma stratejisi ile çalışmaktadır. Mevsimsel olarak mümkün olduğunda, cephelerde ve çatılarda motorlu açılış kanalları kullanarak hem ofiste hem de sergi kristallerinde doğal olarak havalandırılmaktadır. Bina yönetim sistemi, mümkün olduğunca klimayı kullanmaktan kaçınarak serbest soğutmayı maksimuma çıkartmaktadır. Kristaldeki kaynaklar o kadar geniş bir şekilde izlenir ki, verimliliklerin korunmasını sağlamak için her kW elektrik ve litre su binadaki sistemlerce ölçülebilir.

Yardımcı iklimlendirme soğutması, öncelikle toprak kaynaklı ısı pompası ile çevreden alınır. Sıcak günlerde, binadaki ısıyı alır ve tekrar toprağa koyar, böylece binayı serin tutar. Soğuk günlerde yerden ısı alır ve binayı ısıtır.

Dış camlar ve yalıtımlı çatı kaplamaları ayrıca kış aylarında ısıyı ve yaz aylarında da ısıyı korur. Cam, güneşin ısınmasının istenmediği binayı gölgelendirmek için binanın bazı bölgelerinde güneş ışığına ve binanın ısıtılmasında yararlı olduğu diğer bölgelerde güneşe doğru açılıdır.

Bu elektrikli binada üretilen elektriğin önemli bir kısmı, güneşin binanın ihtiyacına göre Siemens invertör ile dönüştürülen enerjiyi üreten elektriğini toplayan fotovoltaik çatı panelleri tarafından üretilmektedir. Akıllı bir Enerji Merkezi, ısı geri kazanımını yönetir ve güneş enerjisi, restoranlarda ve tuvaletlerde kullanılan güneş enerjili termal panellerin kullanımı için kullanılan suyu ısıtmak için de kullanılır.

Yağmur suyu hasat edilir ve içilebilir olması için arıtılır. Binada su tasarruflu cihazlar, düşük akışlı armatürler ve sıhhi tesisat donanımları bulunur. Şehrin su sistemine bağlantı kuru mevsimlerde başlar. Bir siyah su geri dönüşüm tesisi, binada kullanılan tüm suyu yeniden kullanır ve bu tuvaletleri temizlemek ve binanın etrafındaki peyzajı sulamak için kullanılır. Akıllı sulama sistemi, topraktaki nemi tespit eder ve geri dönüştürülmüş siyah su ile yağmur suyu deposundan su fazlasıyla birleştirilen su kullanımını en aza indirir.

Kristalde Peyzaj çok amaçlıdır ve ekolojik bir koridor veya doğrusal bitki örtüsü şeridi olarak hizmet eder. Bitki ve ağaç türleri, kentsel ortamlar için tipik olan ve bakımları için daha az su talep eden daha kuraklığa dayanıklı koşullara dayanacak şekilde seçilmiştir. Bir Topluluk Bahçesi, ekime ve eğitime toplumun katılımını teşvik etmek için bir dizi bahçe sağlar.

Sokak lambası enerji kullanımını azaltmak için asfaltlama ve asfalt malzemeler bile seçildi. Merkez ayrıca, kanalizasyona boşalmayı en aza indiren ve bitişikteki dock'a aşırı akmayı önleyen sürdürülebilir bir drenaj sistemi kullanmaktadır.

ECOBUILD, yeşil bina tasarımı ve inşaatı sırasında danışmanlık yaparak bu binadaki özelliklerin çok daha ötesinde projelerde başarılı olmanızı sağlamaktadır. Yeşil bina projeleriniz için ECOBUILD en doğru seçimdir.

474 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page