top of page

USGBC, LEED Positive için Yeni Vizyonunu Duyurdu


Yeni yol haritası, yenilenebilir bir vizyonu olan olan LEED'in geleceği için bir temel oluşturacak.

Atlanta’da 20 Kasım 2019’da her yıl düzenlenen Greenbuild Uluslararası Konferansı ve Fuarı sırasında, ABD Yeşil Bina Konseyi (USGBC) LEED Positive - vizyonu ve LEED geliştirme yol haritasını hazırlayarak duyurdu. Bu vizyon yenileyici vizyonu olan LEED'in geleceğini belirleyecek.

USGBC Başkanı ve CEO'su Mahesh Ramanujam, “Binalar, topluluklar ve şehirlerle ilgili karbon emisyonlarındaki azalmayı artırmak için araçlarımızı ve kaynaklarımızı kullanmak için elimizden geleni yapmalıyız. LEED niteliksel ve niceliksel olarak gelişmelidir. Niteliksel olarak, binaların verdiği zararı azaltan stratejilerden, zarar vermeyen ve tasarım açısından yenileyici olan stratejilere geçmesi, binalarımızın gerçekte olduğundan daha fazlasını geri vermelerini sağlamak zorundadır. Kantitatif olarak, Arc performans platformumuzu güçlendirerek etkisini 10 katına çıkarması ve hızlandırması gerekecek. LEED'in geleceği ‘LEED Positive’dir.” dedi.

LEED, piyasaya sürülmesinden bu yana geçen 20 yıl içinde, tüm dünyadaki küresel bina uygulamalarını ve toplulukları dönüştürdü. Günümüzde 100.000'den fazla projenin yer aldığı derecelendirme sistemi, inşaat sektöründe enerji, su, atık, iç mekan çevre kalitesi ve daha fazlasıyla ilgili değişiklikleri katalize etti. LEED yeşil bina standartlarını, bina çatılarının serin çatılar olmasından düşük VOC boyalarına, bina verimliliğine ve devreye alınmasına, enerji kodlarının sertliğinde çarpıcı artışlar sağlayan konsept katkıların sağlanmasına kadar, yeşil bina standartlarını tanımlamıştır.

Dünya, su kıtlığı, hava kalitesi, esneklik ve iklim değişikliği açısından 2050 yılına kadar şaşırtıcı zorluklarla karşı karşıya kalacaktır. LEED Positive vizyonu, bu konuların ele alınmasına yardımcı olmak için USGBC'ye LEED'i binaların sağladığı zararı azaltan stratejilerden zarar vermeyecek stratejilere ve iyileştirme ve iyileştirme sürecine başlamasında yol gösterecektir.

LEED Positive, binaların çevresel restorasyon ve onarım için bir araç haline gelmesini sağlayan gelişimini teşvik edecektir. Vizyon, LEED derecelendirme sisteminin geliştirilmesine rehberlik etmek için birlikte çalışacak birkaç bölümden oluşur:

1. Önerilen LEED verimlilik çabalarını önemli ölçüde arttırmak için yeni inşaatların daha ileri gitmesini ve mevcut binaları yüksek enerji kullanımıyla zorlamasını gerektirecek enerji ve karbon azaltımı için pozitif hedeflerin belirlenmesi;

2. Bütüncül LEED derecelendirme sistemini oluşturan diğer LEED kredi kategorileri için LEED Olumlu hedeflerinin tanımlanması;

3. Hem yeni hem de mevcut binalar için LEED'in uygulanmasını ve benimsenmesini hızlandırmak için LEED v4.1'e yatırım yapmaya devam etmek; ve

4. Mevcut binalara LEED sertifikasyonuna giden yolu sağlamak için kategori düzeyinde performans sertifikalarını Arc platformu üzerinden almalarını desteklemek.

LEED v4.1 sayesinde, LEED sertifikasyonuna olan mevcut binalardan artan ilgi görüyoruz. Bu çok önemlidir, çünkü mevcut binalar en büyük pazar segmentimizi temsil eder, kategori düzeyinde performans sertifikaları sağlamak, mevcut binalarımızın dönüşümünü daha da hızlandırmak için önemli bir katalizördür ”dedi.

Bir proje, performans verilerini rapor ederek ve bir performans puanı alarak, Arc, enerji, su, atık, ulaşım ve insan deneyimi alanlarında izlenen beş performans kategorisinin her birinde ve bir proje daha yüksek bir seviyeye ulaştığında, bir kategori performans sertifikası kazanabilecek. Tüm kategorilerdeki performans puanları, LEED sertifikasyonunu takip edebilecek.

Greenbuild'de geçen yıl, USGBC, LEED Positive vizyonunu ve LEED'in topluluklar arasındaki etkisini vurgulamada kritik rol oynayacak Yaşam Standardı kampanyasını duyurdu. USGBC araştırması, 20 yıllık LEED'in ardından bile, çoğu insanın yeşil binaları enerji verimliliği, kaynak tasarrufu ve maliyet tasarrufu ile ilişkilendirdiğini ve binaların sağlıklarını da etkilediğini söylemediğini gösterdi Yani insanlar LEED Sertifikalı yeşil binaların enerji, su ve kaynak tasarrufunun yanında en önemli faktör olarak aynı zamanda sağlıklı bina olduğunu bir türlü kavrayamadı. Yaşam Standardı kampanyasının körüklediği hikaye anlatımının gücü sayesinde, USGBC, LEED sertifikalı bir binanın sahip olduğu değeri, yeşil binaların hem bireysel hem de topluluk düzeyinde yaşam kalitesi konusunda elde edebileceği somut, pozitif sonuçları görünür kılarak anlamalarına yardımcı olacak.

20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page